Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraSöndag 13 oktober, Namnsdag: Berit, Birgit
MJÖLBY 20120512
Magnus Bäcklund med kören Koruso på Mjölbys kulturscen.
Bild Jeppe Gustafsson
Foto: Jeppe Gustafsson
Laddar...

Högtflygande tribut till Queen

För ett band som länge framhärdade "No synthesizers!" torde uppställningen kör, symfonisk blåsorkester och solist vara den närmast perfekta.

Och som östgöte är förväntningarna givetvis högtflygande när blåsorkestern heter Saabs musikkår, solisten är pilot Magnus Bäcklund, och den bakre jetmotorn utgörs av kören Koruso.

Konserten som är uppkallad efter Freddie Mercurys svanesång "The show must go on" är en tvåtimmars överflygning över Queens låtar, där tyngdpunkt har lagts på att blanda självklara hits med sånger som visar på Queens ofantliga artist- och kompositionsbredd.

Den som förväntat sig flamboyanta scenutstyrslar, androgynsvulstiga poser eller Mercurys knivskarpt expressiva röst, riskerar att gå bet. Det här är ingen omöjligheternas boxningsmatch mot rockens giganter.

Bäcklund rockmurrar betydligt mer än originalet och är stilmässigt försiktig. "Queen must go on" handlar om att - förvisso troget originalversionerna - kombinera sånger och arrangemang och leverera från tårna till valthornen, men att göra det på ett personligt sätt.

Med kör, kompband, solist, blåsorkester och dansare är kombinationsmöjligheterna närmast oändliga, och man lyckas fantastiskt väl med att ge samtliga utrymme, att hitta nya spännande sammansättningar och att anpassa låtval så att varje kombination - solist och blås, kör och kompband, solist och kompband, och så vidare - känns naturlig för sitt ändamål.

Charleston möter rock, möter opera, möter ballad. Och kör, blåsorkester, solist, dansare och kompband möter sin publik. Jag slås av körens röster som duettpartners, musikkårens snyggt följsamma tongångar, och Bäcklunds alltmer öppna scenspråk, avslappnade mellansnack och röst som okonstlat rör sig utanför rockrivigheten.

Och nog sjutton lyfter det. När Bäcklund, kör, orkester och komp trakterar Bohemian Rhapsody i ett publikavkrävt omtag, då är det ingen tvekan om att Queens synthesizer-fria hits fortfarande når oanade höjder.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Fakta

KONSERT
Betyg: 4
Queen must go on
Magnus Bäcklund, Koruso, Saabs Musikkår
Kulturscenen, Lagmansskolan, Mjölby, 12/5

C C C C till Jöback

Konsert Jag hade fel, och den här gången kändes det bara bra! Sanningen är den att jag i förväg inte trodde så mycket på idén med e...

Musikalisk uppvisning av hög klass

Konsert Wagner och Strauss: båda operakompositörer, båda visste att handskas med en stor orkester, både hette Richard – och båda rep...

Stadlings röst bär fram texten

Konsert Anna Stadlings Cash-koncept är nog inte självklart att lyckas med. Hans repertoar består ju rent musikaliskt av skäligen enkla tre...

CCCC till  sludge metal-bandet Black Tusk

Konsert "Jag tror aldrig jag har sett tre så glada karlar spela så arg musik."

Senaste nytt | Mest läst | Kommenterat